29. prosince 2016

11 dobrých zpráv

Dneska jsem se po týdnu opět odvážila pustit Televizní noviny. A byla to hrůza. Havárie, vítr, požáry a vrahové. A to jsem si myslela, že když si pustíme ty slovenské z televize Joj, že to snad bude lepší. Ale jsou ještě hrůzostrašnější, než ty české zprávy. A pak že Češi jdou národ plný kriminálníků. No nic. Ať tak, či tak, shlédla jsem dvacet špatných zpráv a jenom čtyři dobré. Takový ukrutný nepoměr.
Mezi dobrými a špatnými zprávami má být rovnováha.


Mozek vždycky prožívá negativní věci více, než pozitivní. Je to dáno jeho tisíciletým vývojem. Bylo to důležité pro jeho přežití. Objeví-li se negativum, mozek vyšle signál "Uteč nebo bojuj!". 
A teď si představte, že sedíte u televize a tam se na vás valí samé zlé zprávy. Váš nervový systém prakticky nerozezná, že vás to vlastně netýká. Prostě začne produkovat kortizol a adrenalin  a vy se pak divíte, že nemůžete v noci spát. 
Ne, teď vážně. Je dobré, když se člověk dozví i negativní zprávu. Informovanost je důležitá. Nicméně si ale musíme uvědomit, že je třeba je vyvážit zprávami dobrými. Jenom tak si zachováte psychickou pohodu.
Za jednu špatnou zprávu se přece musíte dozvědět alespoň tři dobré.
Jenže tohle prostě v televizi není zvykem. Je to škoda. Pak se nemůžeme divit tomu, když mě neutrální oznámení typu: "Na severu Slovenska leží sníh, ale v Bratislavě je jako na jaře", málem dojme. Je to totiž jedno ze sdělení, ve kterém nebyla prolita krev. A to je fajn.
A já se rozhodla zhostit se toho nelehkého úkolu. Najít pár dobrých a nebo alespoň neutrálních zpráv.  Dlužím to světu. A dělám to poprvé a naposled. Protože sežeňte někde narychlo tolik dobrých zpráv. Jedenáct možná bude stačit. Ale jdeme na to. :-)
  1. Zítra a pozítří mám dovolenou, tak že možná budu mít energii na napsání dlouhého článku.
  2. Americká tančící houslistka Lindsey Stirling, navštíví v roce 2017 Prahu. Ta nehraje špatně. To by ani lidi nedeprimovalo.
  3. V Budějovické nemocnici se prý narodil rekordní počet miminek. O 200 více než loni
  4. Podle mnohých horoskopů má být rok 2017 úspěšnější, než 2016
  5. Minimální mzda se od ledna zvedá. Bude jedenáct tisíc.
  6. Kapela Disturbed byla nominovaná na začátku prosince na cenu Grammy. A mě hned bylo divné, že mi v rádiu hrají tak dobrou hudbu. Myslela jsem, že si moderátoři něco šlehli. Ale asi si chtěli jen šplhnout u lidí.
  7. Tarja Turunen se v létě objeví na Metalfestu v Plzni. Zazpívá společně s Sharon Den Adel
  8. Ve Strakonicích se pohádka Anděl Páně 2 tak líbila, že v lednu jí budou dávat znova
  9. V roce 2017 strakoničtí za teplo zaplatí méně než letos
  10. Koruna letos výrazně posílila k britské libře a polskému zlotému
  11. Růst české ekonomiky byl měl příští rok mírně zrychlit. Zároveň by měla ještě více klesnout nezaměstnanost

Ne, víc toho už vážně nejde najít. Ale snaha se cení. A ani nevíte, jaké strašlivosti jsem musela procházet, než jsem našla aspoň tohle. Nevím. Musím si příště jen lépe všímat krásných událostí okolo sebe. Vždyť to dělám hlavně pro sebe. Musím si přece připomínat, že svět nejsou jen samé hnusy. Že se občas stane i něco pěkného.

2 komentáře:

  1. To je taky důvod, proč televizní noviny prakticky nesleduju... Ale ještě to máš dobré, mě vytáčí i ta zpráva o sněhu na Slovensku. Pak vždycky nadávám, jak to, že u nás nic není.
    každopádně si užij dovolenou a nekaz si ji novinkama! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Úžasný nápad na článek, moc se mi líbí ta myšlenka... vyvážit to zlé. :) Člověk by si až řekl, že média ani nechtějí, abychom viděli na světě cokolic dobrého. Ale od doby, co nemám televizi, už se ke mně těch špatných zpráv dostane citelně méně. Disturbed je skvělá skupina, ani nevím, že byli na něco nominovaní.
    Lindsey jsem kdysi naživo viděla... nepřišlo mi to špatné, ale ten styl hudby mě zas tak nebere. Ale bylo to rozhdoně živé, to ano.
    A na Anděla Páně 2 jsem zvědavá. Už jsem odrostla té době, že bych na pohádky chodila do kina, ale těším se, až to bude v televizi. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář