26. března 2017

Změnili mi čas

Zase. A udělali mi to zase. Změnili čas ze zimního na letní. Vztek mám kvůli tomu už čtrnáct dní a dnes všechno vyvrcholilo. Já už se k tomu musím vyjádřit, protože mě to už léta sžírá. Ti, co to ještě nezrušili, by měli být zavřeni do pytle, utlučeni, upečeni a snědeni. Následně vyvrhnuti, znovu snědeni a pak vysráni. Poté by se s nimi mohly pohnojit ředkvičky, aby aspoň někdy byli užiteční. Nenapadá mě totiž horší a potupnější trest. A pořád je to málo.
Ať už konečně jeden nechají a podle něj se řídí, jinak se vážně odstěhuju do Ruska nebo do Běloruska, kde měli tolik rozumu a už tam tyto manipulace s časem a tím pádem s lidskými biorytmy dávno zrušili. Jsou ohromně napřed a vás to pořád překvapuje.


Proč nám to vlastně pořád mění? Aby se ušetřili energie? To jako vážně? Průměrný člověk vstane a přestože se už hezky rozednívá, stejně si rozsvítí, protože toho světla kolem páté hodiny fakt ještě není mnoho. Rozsvítí si i na záchodě a dokonce i při čištění zubů a při nazouvání bot. Neuvěřitelné, páni poslanci. Ale možná s tím máte také zkušenosti. Dorazí do práce. I tam se už svítí. Třeba ve fabrikách většinou nejsou okna. Rozsvítí se tam snad ještě půl hodiny před začátkem pracovní doby a zhasíná s posledním úderem minuty odchodu z odpolední. Tam, kde se děla i noční se nezhasíná prakticky nikdy. A teď pozor. Největším žroutem elektřiny nejsou blikající zářivky u stropu a rychlovarné konvice, ale stroje na třífázový proud, co jednou celé směny. To je objev, že jo?
A v kancelářích? Člověk tam přijde, rozsvítí si, pracuje. Zhasne, až se rozední. Tam většinou okna jsou. Různě velká nebo úplně maličkatá. Na různé světové strany. Pokud máte okna na sever a ještě je zataženo, i přes den si tu blbou lampičku rozsvítíte. Na počítač, co je rovněž na elektřinu, člověk vidí, ale na lejstra už ne.
Mimo svícení a chod strojů je to ještě topení a klimatizace.
A v dolech je taky tma, bez ohledu na denní dobu. V metru taky beztak svítí celý den, že jo?
Pouliční osvětlení? Rozsvítí se, když je třeba a zhasne, když už je vidět.
Cirkulárky? Motorové pily? Sekačky na trávu? Berou snad méně energie, když je používáte ve čtyři a ne ve tři? Aha.
Plynový sporák, sbíječky, televize, kotle na uhlí, parní turbíny, elektrické kytary. Stejná otázka.
A teď to celé posuňte o hodinu. Člověk v kanceláři je o hodinu dříve a tím pádem svítí o hodinu déle. Jen nějakou dobu, než se den o něco ještě prodlouží. Ale po letním slunovratu se začne zase zkracovat. Na to nezapomínejte. To je normálně už za tři měsíce.
Nehledě na to, že bude večer dlouho vidět, takže člověk bude mít potíže s usínáním. A když vám hraje vaše oblíbená kapela někde pod širým nebem, přijde tma později, než potřebujete. To je k vzteku.
A teď perlička. Pokud je člověk vášnivý čtenář a čte dlouho do noci, tak si v létě rozsvítí už v osm. čte do usnutí a stejně nezhasne.
A co dětičky co jsou do školky a školy? Vzbudí je o hodinu dřív, než jsou zvyklé. Ty pak pláčou. Jdou ven, kde je o něco chladněji, než čekaly a  nastydnou. Jsou rozhozené a unavené a tak dostanou špatnou známku, protože se nedokázali dost soustředit.

Takže si položme otázky:
Ušetříme uhlí? Ne!
Ušetříme elektřinu? Ne!
Ušetříme ropu? Ne!
Ušetříme zemní plyn? Ne!
Ušetříme jídlo? Ne!
Ušetříme lidské zdraví? NE! NE! NE!

Tak proč to tedy dělají? To jsou opravdu tak blbí, jako ptakopysčí hovna? To možná taky. Ale asi si na tom i honí svoje ego. A my to jen trpíme.
A já si zase nebudu moct čtvrt roku zvyknout.

1 komentář:

  1. Nuž, kedysi dávno to možno malo zmysel, teraz je to však skutočne prebytočné.
    Tento rok som z toho extra nenadšená, nakoľko som pracovala v sobotu a v nedeľu večer zase do práce, takže nielenže som nemala skoro žiaden víkend, ale ešte aj z toho mála som mala o hodinu menej. Neféééééér!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář