8. června 2019

Rock ze 70. let má budoucnost :-o

Znáte ty chvíle, kdy chcete psát článek na blog... Strašně moc ho chcete napsat... A zjistíte, že nevíte co psát? To jsou přesně ty melancholické okamžiky, kdy člověk chce s ostatními sdílet svůj svět a neví pořádně jak. Kde začít... Jak...? Proč...? Protože se prostě v člověku hromadí napětí. A to napětí je třeba dostat ven nějakým taktním způsobem.
V takových chvílích já obvykle pro inspiraci prohlížím články z jiných let. A protože už je červen, tak pročítám všechny ostatní červny. Aspoň můžu zhodnotit to, kde už degeneruju a kde se pořád ještě zlepšuju.



Třeba červen 2017 byl velmi zajímavý. Hodně jsem kreslila. A to hlavně mandaly. Měla bych nějakou zase vytvořit, až bude klid. Nějakou modrou. Je čas se znovu zharmonizovat. Ukotvit se v přítomnosti. Aspoň na chvilku. Snad se k tomu ještě dostanu. Ne, tohle je nestačí. Musím říct, že až dokončím, tento výlev, vrhnu se na to. Jinak nic neudělám.
Taky jsem objevila článek, ve kterém jsem se zmínila o tom, že mi kolegyně v práci při rozhovoru o kapelách poradila skupinu Jetro Tull. Tenkrát se mi strašně nelíbila. Dokonce bych o ní tehdy řekla, že je to kapela vyloženě hnusná. Ovšem s tím, že při určitém druhu naladění by se mi i líbit mohla. Že jí kdesi ve své hlubině dávám šanci. A od té doby jsem jí nepouštěla. Však jsem na ní taky zapomněla.
Až dneska jsem opět viděla ten název. A samozřejmě jsem si řekla, že by bylo fajn zjistit, jak tuto přestárlou, zbytečně zamyšlenou hudbu budu snášet dnes. Namátkou, téměř intuitivně jsem vybrala píseň Aqualung. A mírně mě překvapilo, že dneska jí snáším. A co víc. Ta píseň odpovídá mé aktuální náladě. Nechávám se tedy nést na její vlně. Pouštím jí pořád dokola. Také jsem si i zjišťovala překlad textu do češtiny. Ono mi to připomnělo mé vlastní básně. Jejich text jde sice ještě o něco víc do hloubky, ale jinak je to dost podobné při podobných náladách.
Jinou píseň si zatím pouštět nechci. Až zase někdy za dva roky.

A když už jsme u těch básní, v červnu 2018 jich bylo požehnaně. A taky fotek. Jinak nic, co by člověk mohl nějak rozvést.
Akorát že už nežije náš nejstarší pejsek Miki. Když už koukám na ten článek o koupání psů. On na podzim přestal chodit. A už ani nežral. Ani, když jsme mu dali misku až k čumáku. Museli jsme ho dát uspat.
A tak je mladší Ňuf už tři čtvrtě roku sám. Zajímalo by mě, jestli se mu stýská, a nebo, jestli na něj zapomněl. Ale je fakt, že ty první dny byl trochu nesvůj.

A jak je na tom letošní červen? Jo, dá se říci, že degeneruju. Stárnu.
Jo, ještě k tomu Aqualungu. Ona ta píseň vznikla asi v roce 1971. Vážně jsem měla chuť do komentářů napsat otázku typu: "Poslouchá to ještě někdo v roce 2019?" Dokonce jsem si i chtěla dát práci s tím, že bych si to přeložila od angličtiny. Problém by to nebyl. Docela lehká věta. Ale pak jsem si vzpomněla, jak pohrdám lidmi, kteří tuhle kravinu napíšou klidně i k rok staré písni a udělalo se mi zle. Vždyť bych pak musela pohrdat i sebou. Zajímavá hudba může být přece stará 500 let a vždycky se najde člověk, který si jí rád poslechne. A nikdo se nemusí divit ani plýtvat energií na nějaké provokace.
A taky mě napadla myšlenka, že by si raději člověk měl pustit Led Zeppelin. Že to je určitě novější, než Jetro Tull. Není. Je to ze stejné doby. A navíc bych i řekla, že ty kapely jsou si v mnohém i podobné. Jak to jen ten youtube poznal, že to může nabízet společně? I Deep Purple tady je. Všechno tam je. Vlastně mě baví bezcílně se proklikávat internetem. Člověk pak vždycky narazí na nějakou novou starou píseň, kterou vlastně i zná, ale netuší, jak se jmenuje a kdo jí hraje. Hudba 70 a 80 let má přece budoucnost.
No, radši už skončím. Stejně jsem nenapsala, co jsem doopravdy chtěla. Tak tedy zatím na shledanou.

5 komentářů:

  1. Hudba 70. a 80. let má dozajista budoucnost.
    Z fleku mě sice napadá jen ABBA a Spirituál Kvintet... ale to premisu jen podtrhuje, není-liž pravda?

    OdpovědětVymazat
  2. Znám to naprosto dokonale... A vlastně dělám co ty... Koukám se do minulosti... Co jsem řešila kdysi, o čem psala... Ale přepadává mě z toho smutek... Z toho jak jsem byla aktivní kdysi a jak jsem teď...

    OdpovědětVymazat
  3. Na Jethro Tull jsem vyrazila na koncert jako doprovod a přestože této hudbě neholduji, celkem jsem si je užila. Jsou to staří pánové v letech a nepotrpí si na žádnou mega show, světla, ohňostroje atd. A v tom je jejich síla. Jak se říká v obycejnosti je krása, oni na ni sází a funguje je jim dokonale

    OdpovědětVymazat
  4. [4]: Když to ale tak vezmu, já třeba  miluju Queen a středověkou hudbu. To už je dneska taky kus hudební historie a samozřejmě to stále lidi poslouchají. Dokonce třeba Queen jsou v top nejvíce posloucháných kapelách současnosti (nejen kvůli filmu o nich). Ale samozřejmě chápu, co si tím chtěla říct, když píšeš o tom jestli to někdo dnes ještě poslouchá. Poslouchá a ne málo! (Omlouvám se, za rozdělení komentářů, uklikla jsem se a komentář se přidal sám    )

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář