10. srpna 2019

O depresivním myšlení

Dobrá den, vážení čtenáři.
Dnes jsem ani neměla v plánu, aby tento článek byl filosoficko-psychologický, ale když už se člověk naladil zrovna na tuhle vlnu, proč v tom nepokračovat až do konce ne?
Poslední dobou hodně hraju Minecraft a nebo The Sims 4. Asi je to jednodušší. Ale když se člověk specializuje jen na hraní her, jen prohlubuje skutečnost, že ustrnul na mrtvém bodě. Vlastně jen plýtvá energií, kterou by jinak mohl vynaložit na svůj spirituální rozvoj. Extrovertnější verze hraní počítačových her je pak sekýrování druhých lidí a demonstrování na náměstích. Člověk tím také nic nevyřeší, ale zato také odpoutá svou vlastní pozornost od sebe sama. A o to se přece dnešní člověk snaží úplně nejvíc, ne?


Opačný extrém je pak planý a přehnaný nářek nad svou vlastní existencí. Možná se vám to zdá až neuvěřitelné, ale řada lidí má opravdu pocit, že celý svět je proti nim, že jim všichni ubližují, že jsou oběťmi tohoto světa. Takoví se opět odpoutají od svých vlastních pocitů a řeší vnější nedůležitosti nebo upadnou do hlubokých depresí.
A deprese se pojí mimo jiné s pocity, že tento svět nemá cenu. Že je vlastně hrozný a že by tu nejraději nebyli. Často pak přemýšlí o smrti a sebevraždě. I já se často zabývám úvahami nad tím, že by bylo lepší a hlavně pohodlnější zemřít, než ráno vstávat, nějak odžít bezútěšný den a pak zase ulehnout a ponořit se do osvobozujícího spánku. Ještě, že ten spánek mám. Sice často nemůžu usnout, ale když usnu, je to bezva.
A když člověk bez deprese zjistí (tj. člověk, který řeší druhé lidi) zjistí, že v jeho okolí je člověk s depresí, snaží se mu pomoct. A říká mu věci typu: "Nesmíš to tak hrotit. Snaž se na všechno dívat z lepší stránky. Zkus se na to dívat pozitivně." A někteří přitvrdí: "Hele, tamten člověk je nevidomý a ještě k tomu všemu nemá nohu a podívej, váží si toho, že je na světě. Nebo se podívej na ty mentálně postižený někde v ústavech. To jsou chudáci. Ty si nemáš proč zoufat." A tímhle veskrze násilným aktem uvrhnou depresivního člověka paradoxně do ještě většího zoufalství. Protože nejen, že mu nikdo nerozumí, ale ještě ho nikdo ani doopravdy nechce chápat.
Samozřejmě, že je na světě mnoho veselých lidí, kteří nemají tolik zranění na duši a tak v sobě dokázali najít hodně síly žít kvalitní život i přes nepřízeň osudu. A kdo ví, možná mají i lepší povahu. Ale každý ji objevit nedokáže. Alespoň ne teď.
Co si budeme nalhávat. Deprese je naučený způsob myšlení. Velice destruktivní způsob myšlení. A to až tak, že to negativně pozměňuje chemii v mozku. Už je přece dávno dokázané, že myšlení ovlivňuje tělo.
To si pak psychiatři mnou ruce. Asi si říkají" Á, chybí mu v těle tahle a tahle látka. Proto má takové stavy. Dodáme mu to v tabletkách." Ale je to jako lít vodu do děravé nádoby. Aby v ní něco bylo, musíme jí plnit silnějším, nebo aspoň stejným proudem, než jaký z ní vytéká. Jenže díry mají tendenci se zvětšovat. Proto taky člověk většinou těch tabletek musí polykat víc a víc.
Já jsem přesvědčená, že k vyléčení deprese by stačilo málo. Kompletně změnit svůj život. Protože starý způsob života vám tu depresi právě způsobuje. Ale ono se to snadno řekne, změň svůj život. Ale člověk má tady tyhle závazky a tohle a tamto a navíc ještě strach, co by tomu řekli ostatní lidi nebo strach ze změn a jejich následků. Často člověk neví, co a jak by měl měnit, protože neví, co by ho udělalo šťastným, zapomněl na své tužby, které měl, když byl malý. A když už člověk získá nějakou představu, zjistí, že nemá peníze... Zdá se, že život je vlastně bezvýchodná situace. A stejně ze všeho nejvíc potřebuje nějakého hodně kvalitního terapeuta.
Nějakého, který by mu řekl, že nemá cenu dělat žádné razantní věci, když na ně evidentně ještě není připraven. Ale že by si měl pro začátek najít nějaký koníček, který ho dělá šťastným. A tomu věnovat aspoň dvacet minut denně. Někdo třeba rád rybaří, někdo se jen tak toulá přírodou, jiný plete, háčkuje, šije. A když třeba rádi vaříte a zjistíte, že je to vaše nejoblíbenější činnost, máte vyhráno. Jednak už jste částečně poléčeni, protože jste už nějakou dobu dělali, co vás baví a druhak, co vám pak brání, abyste opustili nenáviděnou kožedělnou firmu a ucházeli se o zaměstnání někde v restauraci? Zvlášť, když už to vaření máte procvičené? A navíc uvolníte místo někomu, kdo by v tom kožedělném průmyslu dělal rád, ale nemůže, protože tam mají plný stav, a tak musí hákovat v pitomé a odporné restauraci, i když vaření nesnáší. Jo, kdybychom si jenom dovolili žít lepší život. Ideálně všichni najednou.

Já ráda hraju počítačové hry, ráda chodím na procházky, píšu básně a příběhy, a když zbude energie, i články na blog. A ze všeho nejvíce mě sere a vyčerpává balení umělých hnojiv. A teď nemluvím o tom, že napomáhám likvidaci přírody a že tím jdu proti svému vlastnímu přesvědčení. Ale hlavně stojím celou směnu na nohou A ty mě potom bolí. A záda taky. A já jsem přece měla 28. 8. 2012 operaci páteře. A to mě dráždí taky hodně. Nejen že likviduju přírodu, ale ještě své tělo a duši. A myslíte si, že se snažím něco změnit? Samozřejmě že ne. Držím se tam zuby nehty, jako idiot a zabírám tak místo jiným lidem, co údajně čekají za branou. Tedy aspoň tím se ohání šéf, když si někdo na něco stěžuje. On na to svoje přesvědčení jednou taky dojede.
No a co dál? Nezbývá mi nic jiného, než sebrat své básně, co jsem je ještě nestačila dát na internet, nějak se zkompletovat a pokusit se je vydat. Vím, že si v tom už léta bráním tím, že věřím myšlence, že nejsou dost dobré a že básně stejně dneska nikdo nečte. Ale co když je to jinak? Co když někdo chce číst básně, jenže se musí spokojit s těmi od starých autorů, protože nikdo žádné nové neprodukuje? Co když je to třeba přece jenom zkusit?
Vydám své básně, co jsem napsala od dob puberty až do teď. A jo, i některé z blogu tam dám, protože stojí za to a zase tak velká návštěvnost tu taky není, aby je četlo více, než pět lidí. Tím už opravdu uzavřu starou kapitolu života a vyjdu vstříc novým zítřkům. Musí se to aspoň zkusit a mít u řiti strach z neúspěchu. Ten je třeba překonat. A zkoušet to dál pořád dokola. A když se to povede, možná pak získám více sebevědomí a síly opustit práci, která mě nebaví. Pak si najdu nějakou flákárnu, při které já budu moci psát ještě víc.

Jestli chci něco vzkázat depresivním lidem a tím pádem i sobě? Snad jen jediné. Až někdy budete mít pocit, že chcete zemřít, zastavte se a opravdu vážně popřemýšlejte nad tím, jestli opravdu chcete předstoupit před posmrtný soud v tomhle stavu. Nedávno jsem došla k uvědomění, že já teď umřít nesmím. Že musím ze světa odcházet v lepší, než jaká jsem sem přišla.

A teď je třeba napsat nějaký vtip, který by vyzvedl čtenáře z bahna, do kterého se při čtení článku zanořil. Třeba...

Přijde host do restaurace a vybírá si z bohaté nabídky. Když číšník donese objednané jídlo, host se rozzlobí: "Proboha, co jste mi to přines"? Na talíři mám 4 bukvice, 5 žaludů, zmuchlanej kapesník a šišku, to přece není k jídlu!"
"Ale pane, přece jste si poručil tajemství Rumcajsovy kapsy!"

Zdroj vtipu: zde

6 komentářů:

  1. Mám podobné pocity. Miluju hraní počítačových her. Spousta z nich mi pomohla být tím, čím jsem. Je to pro mě relax. Možnost, jak se uklidnit a odpočinout si. A taky jsem díky nim získala kontakt s lidmi, které bych jindy nepoznala. Někteří ti lidé jsou mými dlouholetými nejlepšími přáteli. Společně sdílíme zájmy a jezdíme na koncerty, protože jsme objevili i to, že mám společnou hudbu, nápady a vize. 15 let hraju World of Warcraft a nestydím se za to! Neboj se ukázat světu to, čím jsi Na básně se těším a držím palce

    OdpovědětVymazat
  2. Minecraft je někdy příjemný relax, i když tak, jak ho hraju já, asi zamýšlený nebyl
    S depresí je to hodně složité a někdy to bez léků prostě nejde, někdy bez léků nejde ani vyjít z domu...
    Hodně štěstí s básněmi, držím palce :)

    OdpovědětVymazat
  3. Dobře napsáno ;)Já jsem byla na depresivní myšlení expert. Mírnou depresi jsem kdysi i měla (šok z přestupu ze základky na střední) - hnus. Celkově jsem dost melancholický typ a sklouzávat k "temnému" způsobu myšlení mi jde snadno.
    Před pár lety jsem měla období, kdy jsem před sebou neviděla jediný světlý bod a každé ráno myslela na to, že by bylo mnohem snažší být mrtvá. Pak jsem ale nějak procitla a uvědomila si, že nejsem úplně v hajzlu, to je jenom v mojí hlavě. Už jsem si nechtěla psychicky ubližovat a naučila se kontrolovat, jak přemýšlím, a začala si místo "to nepujde" říkat "třeba to pujde, zkusím to" atd. Na čas jsem si zakázala jakékoli smutné filmy, písničky, četla x motivačních knížek (hlavně Miluj svůj život ), článků o seberozvoji a pomáhalo to. (nesmím zapomenout na seriál Bylo nebylo a věčně optimistickou Sněhurku ;) )
    Dneska je ze mě (docela) optimista a nenechám se ovládat depresivníma myšlenkama. prostě se snažím vidět věci z lepší stránky, protože vstávat s myšlenkama na sebevraždu už fakt nechcu.Stejně se ale někdy bojím, co mě čeká - pořád si říkám "až vystuduju, až budu pracovat".... určitě to zná hodně lidí. Mám strach, že budu osamělá, nebudu mět žádný smysl života, jenom nudu a šeď. Že ten titul a práce mi štěstí nepřinese - mám kamarádku (taky melancholičku se sklonem k pesimismu), která má titul, práci, přítele, snaží se věnovat koníčkům a stejně není šťastná.PS: Říkat utrápenému člověku, že jiní se mají hůř je blbý nápad. Já to taky znám - opravdu se pak člověk cítí ještě blběj, protože má výčitky, že se má dobře ale neváží si toho.PPS: "...musím ze světa odcházet v lepší, než jaká jsem sem přišla" - to se mi líbí. Taky si to říkám. svět asi nijak neovlivním, ale mám možnost pracovat na sobě a zlepšovat sebe :)

    OdpovědětVymazat
  4. [3]: Jo, to porovnávání mě štve! Když se mi mizerně a dělám si starosti, poslední, co potřebuju slyšet, je, že *já* se přece nemůžu mít proč nervovat.Za sebe tedy musím říct, že když jsem se pokoušela číst motivační knížky nebo blogy,  velice rychle si tím začnu připadat zahlcená a musím toho nechat :)

    OdpovědětVymazat
  5. To máš naprostou pravdu.  Já do této kategorie patřím a popsala jsi to přesně tak jak to opravdu je.  Já mám za sebou mnoho pokusů o sebevraždu od mých dvanácti let a teď mi je čerstvých dvacet tři let a tak od dvanácti let se sebepoškozuji občas se stejně pořád pořezu ale už to nejsou takové extrémy jako to byly všechny ty roky.  Vážně s tím co píšeš souhlasim bohužel to tak opravdu je.

    OdpovědětVymazat
  6. " Pral jsem  se  strašně !... křičel :  ,,ty  wole,, !!
    Nebyl jsem  nahoře, nebyl jsem  dole,
    nebyl jsem  nad  sebou... pod  sebou ...Jááá..... jsem  se  pral  sám  se  sebou !"... hovoří  soudruzi, soudružky :
    " Kdopak  ti  dal  takto  do držky "   Odsekne   Pullpytell :  "  I  kuš  ty !!!"... pak  ,,padíka,,  našel !  hovoří :  "  Vida !!"" Dej to  sem !!"  (  břichem  si  odpovídá )" Já  jsem  to  našel !!"" Já  jsem  to  našel !!"... zas  porval  se  se  sebou  Pullpytell  Wašek !

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář