28. května 2021

Návrat sněhu

Po krátké a snad trochu i deštivé oblevě opět trochu přituhlo a napadl nový sníh, a tak se u fotek z 14. 2. opět můžete kochat touto bílou pokrývkou. Škoda, že jsou tentokrát jenom dvě. Ale chápejte. Tentokrát se mnou, kromě psa, šla i ségra a já se nemohla soustředit na krajinu. Přesto si však myslím, že se mi podařily zachytit opravdové kuriozitky.

Například tohoto pštrosa... No, spíš je to asi nandu. Z fotky jako takové je ale stejně prd poznat. Já si toho ptáka musím pořádně prohlédnout v reálu a pak teprve aplikovat své nové poznatky z Wikipedie. Jinak, když už jsme u toho, on ten zdejší pán chová jen samé exotické druhy. Běžný člověk má doma slepice a králíky. Ti odvážnější kozy, ovce, či krávy. Jemu ale za plotem běhají lamy, klokani, ptáci podobní pštrosům, pávi a vůbec všechno možné. Jednou mu jeden klokan utekl a zaběhl se až do sedm kilometrů vzdálené obce. Tam ho čas od času vídali překvapení řidiči a celí poplašení volali policii. Jenže když někomu tvrdíte, že jste na silnici málem přejeli bílého albínského klokana, co pak vám na to asi řekne? O této události kdysi psali i na novinky.cz. 


A tady už jsme došli až ke kravínu. Co jsem naživu, nachází se tam tahle věc. Pokaždé, když jdu tudy, tak jí míjím. Nikdy jsem si jí moc neprohlížela. A když už jsem se u toho někdy zastavila, tak jen proto, že pes tam chtěl očuchat a  zvednout nožičku. Tentokrát mě to ale napadlo vyfotit.
Vlastně je pro mě dost záhadou, k čemu tato věc slouží, či sloužila. Patrně to bylo nějaké zařízení, které odměřovalo odebíraný benzín. Náš kravín, není jen kravín, ačkoliv tomu nikdo nikdy jinak neřekl. Těch budov je tam víc. Je to v podstatě bývalé JZD. Respektive bývalá pobočka JZD, které mělo hlavní stan ve vedlejším městysi. No zkrátka je logické, že něco takového tu je. Když třeba člověk jezdí celý den na poli s traktorem a zjistí, ze má málo benzínu... (nebo nafty?), je hloupé jet s takovým vozidlem po hlavní silnici až k čerpací stanici. Ne, traktorista si může načepovat palivo ve své rodné obci. Vím houby, na jakém principu to funguje. Nejspíš je někde v podzemí díra s palivem a ze předu téhle kraksny jsou dvířka, které se odemknou a uvnitř je hadice podobná těm, kterými se tankuje na benzínkách. Je tam i kolonka na cenu, takže se to asi i platilo. Dovedu si představit, že to potom družstvo platilo všechno najednou. Nevím, musela bych se asi zeptat nějakých pamětníků. Ale nebudu se ptát. Mám ráda, když můžu bádat nad nějakým tajemstvím. A tohle by mi to pokazilo.

4 komentáře:

  1. Hej, to s tím klokanem si tuším pamatuji, když to bylo na Novinkách :D Jak píšeš, je dost zvláštní něco tak exotického potkat v českých končinách, tak se z toho hned udělá senzace do článku :D

    OdpovědětVymazat
  2. Občas zaregistruju článek o tom, že někomu utekla nějaká exotická zvěř. Asi bych také koukala, kdyby mi přes cestu přeběhl klokan.
    Takovou "tankovací boudu" vidím poprvé.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář