19. prosince 2021

Adventní kalendář 2021 (19. 12.) - Vánoční koláž

Zdravím, milí čtenáři. Pamatujete si, jak jsem psala, že minulá koláž určitě nebude poslední? Vytvořila jsem totiž novou. A tentokrát jsem vůbec nevěděla, jak jí mám udělat. Neměla jsem nápad. Skoro jsem to i vzdala. Věděla jsem, že s tímhle nastavením mysli jsem se do koláže prostě pouštět nemohla. 

A tak jsem rozmýšlela, jakou jinou technikou budu tvořit. Mám to teď docela nastudované, tak proč si některé nevyzkoušet. Nakonec jsem se rozhodla pro froasáž. Tu vymyslel český umělec Ladislav Novák. Spočívala v tom, že zmuchlal papír, pak ho narovnal a přetřel zředěnou čínskou tuší. Poté zvýraznil ohyby, které mu něco připomínaly a doplnil to akvarelem. Jenže kde taky v neděli v deset večer seženete čínskou tuš a nebo akvarel, že jo. Vzala jsem tedy své oblíbené olejové křídy, jednu vzala a jejím bokem jsem zmuchlaný papír vybarvila. Pak jsem zvýraznila to, co mi připomínalo kopce, 

Když jsem se pak na to dívala, připadalo mi to takové chudé. Řekla jsem si, že se přece jen vrátím ke koláži. Zintenzivnila jsem tedy hledání vánočních obrázků v časopisech. Z toho, co jsem našla, jsem nakonec vytvořila něco nepojmenovatelného. No, raději se k tomu už nebudu vyjadřovat. :-) 




1 komentář:

Děkuji za komentář