21. prosince 2021

Adventní kalendář 2021 (21. 12.) - Slunovratová noc

Zdravím, milí čtenáři. Nastalo nejdůležitější období roku. A tím samozřejmě není nic jiného, než zimní slunovrat. Myslím, že je na místě zařadit báseň o něm do Adventního kalendáře. Pro naše pohanské předky (a je jedno, jestli se cítíte být Slovanem, Keltem nebo Germánem) byly slunovraty a rovnodennosti velice podstatné. Byly to přece svátky slunce, ne? Když potom do Evropy přišli Křesťané šířit svou víru, zjistili, že nemají šanci vytlačit staré tradice. Proto si je přivlastnili, předělali si je po svém. A tak se stalo, že přibližně v tomto období slavíme  narození Ježíše Krista, přestože se ve skutečnosti narodil někdy v březnu. A takových proradností se stalo ještě několik. Například s Velikonocemi, pálením čarodějnic, s dušičkami... no, nebudeme to rozvádět. Tohle měl být ve skutečnosti pozitivní článek. 

No zkrátka, kdybychom neměli zimní slunovrat, neměli bychom Vánoce a bez nich by nebyl ani Adventní kalendář. Takže asi tak. :-) 

 
Slunovratová noc

Dlouhá přichází noc
černá, jak hejno vran.
Její čarovná moc
přichází opět k nám.
 
Dlouhá přichází noc
a dnes se nejde spát.
Jen pár dní do Vánoc.
Je totiž slunovrat.
 
Dlouhá přichází noc.
Před zlou tmou se chraň.
Nastala půlnoc.
a oheň je tvá zbraň.
 
Dlouhá přichází noc.
Však dočkáš se konce
Nezbývá času moc,
opět se zrodí Slunce.
 
Dlouhá končí nám noc.
Už svítá nad obzorem.
Na šťastnou budoucnost
teď se těšit můžem.

1 komentář:

  1. Taky jsem o tom slyšela nebo četla, že narození Ježíše takhle posunuli. Já mám zafixovaný, že se narodil někdy v létě, ale je možný, že si to pamatuju špatně. Nakonec v dnešní době už se tolik neřeší narození Ježíše, spíš už jde o konzumní svátky. Nebo podle toho, jak si to kdo udělá. Já se o Vánocích a následných svátcích se hlavně je prožít v klidu v kruhu rodinném, oddechnout si po tom celoročním shonu. A báseň se ti velice povedla. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář