5. května 2023

Jak tvořím oddělovače

Zdravím, milí čtenáři. Kdysi mě  v komentářích pod tímto článkem někdo požádal, jestli bych nezveřejnila návod, jak dělám oddělovače do článků.  Nevím, jestli jsem na to ten správný odborník. V tomto ohledu jsem vlastně experimentovala jen třikrát. A to docela v dlouhých časových rozestupech. A vzniklo z toho toto:


A co se týče těchto dvou, jsou top jen přebarvené varianty tohoto. To se přiznám rovnou. 


Ať tak, či tak, zkusíme si spolu vytvořit úplně nový oddělovač. Uvidíme, co z toho vzejde. 


V první řadě je důležité na to mít nějaký lepší grafický program. V Malování nezmůžete skoro nic. Já mám Gimp 2.8 Tak si to ukážeme v něm. Ale Photofilter, Photoshop a ještě mnohé další, mají ty samé funkce. Jen se možná jinak jmenují a jsou na jiných místech. Také existuje několik online grafických editorů, které to snad také zvládnou. 

Takže to první, když si spustím Gimp je, že v levém horním rohu kliknu na "Soubor", a pak na "Nový". Pak se tam objeví okýnko, kde napíšete jak chcete mít výsledný obrázek veliký. Pro dnešek jsem zadala šířku 500 pixelů a výšku 60 pixelů. Zkrátka  potřebuju takovouhle nudli. 


Na vzniklý obdélník klikneme pravým tlačítkem. Rozbalí se nám okýnko, kde najedeme myší na "Vrstva" Poté se nám rozbalí další nabídka, kde najedeme na "Průhlednost". Měl by nám vyjet další sloupeček. A my konečně můžeme kliknout na "Barva do průhlednosti"
Budeme tam mít takové okýnko, kde si člověk může vybrat, jakou barvu chce mít průhlednou. V tomto případě je to bílá.
A máme, co jsme chtěli. Bílý obdélník se stal bezbarvým.


Pak budeme potřebovat nějakou čáru. A nakreslit takovou, která by vypadala alespoň trochu inteligentně, není v mých silách. Proto opět klikáme na "Soubor" a "Nový" A tentokrát potřebujeme opravdu uzoučkou nudličku. Zadala jsem tedy šířku 450 pixelů a výšku 6 pixelů. Tu si pak nabarvíme, jak potřebujeme. Nic moc složitého. V panelu nástrojů je Plechovka, kterou obarvíme celou plochu a Štětec, kterým člověk může kreslit jednotlivé tahy. Takže si to vlastně můžeme dělat žíhané, jak chceme. 
Pak výslednou čáru pomocí CTRL+C zkopírujeme a pomocí CTRL+V vložíme do již připraveného obdélníku. Já jsem ugumovala jeden konec dokulata. Hranaté konce se mi u oddělovačů vlastně nelíbí. Také bych mohla ve Filtrech najít zkosené nebo zaoblené rohy a přidat stín, ale myslím, že to není tak nutné. 


A teď je ještě třeba na druhý konec dát nějaký obrázek, že jo. Nějaký, který se vám líbí a hodí se tam. Ten si prostě můžete sprostě stáhnout z internetu, sami si něco nakreslit, nebo kdyby se vám podařilo venku opravdu hezky vyfotit nějakou květinu, i tu byste mohli využít. Záleží jen na tom, co tam člověk chce mít. Ale nebudeme to komplikovat. 
Tentokrát jsem se rozhodla, že využiju umělou inteligenci. Přesněji řečeno, platformu Artbreeder. Vynalézá úplně nové obrázky, jako slípka snáší vejce. :-) Nebo náhodné obrázky z internetu rozkládá na data, která spojí opět dohromady v jiném složení. Co já vím?  
Pravda, ještě před pár dny jsem někde psala, že mě tvorba obrázku pomocí AI technologií nebaví. Ale ukázalo se, že to tak není. Když má člověk skutečně nějaký cíl, je to vlastně zábavné. Každopádně vhodný materiál je na světě a darovanému koni na zuby nehleď.


Poté si připravený obrázek zmenšíme tak, aby se vám na výšku vešel do obdélníku. To doufám všichni umíte. 
A teď přichází na řadu ten nejtěžší úkol. V panelu nástrojů kliknete na takovou smyčku. To vám umožní myší objet celý obrys toho motýla. Je to děsná piplačka. 



Když se nám to konečně povede, Tak vybranou plochu zkopírujeme a vložíme ji do obdélníku s čárou. Motýla přesunete tam, kde ho chceme mít. A voila, konečný výsledek je na světě. Když už vše hotovo, tak si svůj výtvor uložte. Nebo si to raději ukládejte průběžně. Znáte to.
Gimp to uloží ve formátu xcf. Když jsem ještě měla Photofilter, tak ten to ukládal zase v něčem jiném. To vám nepůjde uložit do obrázkové složky na vašem blogu. Je třeba to předělat do formátu png. Což by každý grafický program také měl umět. (Samozřejmě kromě programu Malování.) A musí to být zrovna png. Protože když použijete jpg, tak veškerá průhlednost přijde vniveč a váš oddělovač bude je mít bílé pozadí, které nechcete. 
A když už máme hotovou i tuto proceduru, můžeme se konečně odhalit to, co jsme vytvořili.

9 komentářů:

  1. krásná tvorba :) já jedříve tvořila ve Photofilteru, ale to bylo na blog.cz... na novém už je nepoužívám, tak ani netvořím :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ty jsou nádherné ☺️ kdyby jsi měla radu, jak je tvořit na mobilu, bylo by to fajn.☺️💕

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jen tak tak zvládám na mobilu psát text. Nějaká grafika by byla nad moje síly. A třeba existuje i nějaká grafická aplikace do mobilu, co já vím?

      Vymazat
  3. Vzpominám na dávné blogočasy (tak rok 2008 :D) a na kopírování různých šílených oddělovačů. Do článku jsem nejradši používala blikací.

    Tyhle jsou rozhodně na jiné úrovni!

    OdpovědětVymazat
  4. Paráda. Vyzkouším v Affinity po víkendu a prachsproste si někde sezenu ikonky k tomu! :D

    OdpovědětVymazat
  5. Je to moc pěkný, ale já na grafiku nikdy neměla nervy. :D Já umím leda tak oddělovače rukou do diáře. :D

    OdpovědětVymazat
  6. Vyrobila by jsi mi prosím nějaké z obrázků které bych ti poslal?

    OdpovědětVymazat
  7. V gimpu jsem pracovala kdysi ještě na gymplu, nebýt tvého návodu, po otevření by mi asi chvilku trvalo si rozpomenout, jak se v něm vlastně pracuje xD Moc se mi líbí rozdělovač s drakem, ten je parádní!

    OdpovědětVymazat
  8. Photofilter jsem naposled použil před mnoha lety. Je příjemné si alespoň na malou chvíli připomenout doby, kdy jsem dělal oddělovače a designy na blog.cz pomocí Photofiltru. Stále je bych měl mít někde uložený. V Gimpu pracuji dodnes. Jedná se bezplatnou alternativu Photoshopu. Takový Photoshop pro chudý. Naučil jsem se upravovat fotky na telefonu nebo iPadu. Existuje mnoho aplikací, které tvorbu takových oddělovačů, nebo běžnou úpravu fotek, znatelně zjednoduší.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář