5. ledna 2024

20 pozitivních událostí v roce 2023

Zdravím milí čtenáři. Rok se s rokem sešel a já jsem tu opět s pozitivními událostem, které jsem zažila, či jsem se o nich alespoň dozvěděla. A říkám vám, každý další rok je stále těžší a těžší na nějaká přijít.

1. Objevila jsem kanál Renata Art CZ.

Je to Youtube kanál jedné slečny, která na něm streamovala svojí tvorbu junkjournalu na malování obrázků do svého skicáku. Jenže už hodně dlouhou dobu na něm nic nepřibylo. Také tam má různá videa o různých kreslicích a malovacích pomůckách a přípravcích. Já jsem třeba před tím vůbec nevěděla, že existuje něco jako akvarelové pastelky nebo že  se některé štětce pořád ještě vyrábí ze zvířecích chlupů a ne jen z těch umělých. A každý z nich se při malbě chová jinak. Ale má tam daleko víc věcí. Nic nového tam už dlouho nepřibylo. Nicméně je tam ještě mnoho věcí, které ještě nemám zhlédnuté. 


2. Objevila jsem Chat GPT

ChatGPT je chatbot využívajíci prvky umělé inteligence. Vyvinuli ho v roce 2022, ale do širšího povědomí lidí se dostal až v roce 2023. Je vyškolen na obrovském množství dat, a proto má znalosti ze všech možných i nemožných oblastí. Dá se využít všemožnými způsoby. Můžete se ho ptát na různé vědomosti, rady, zajímavosti a nápady ze všech možných oborů. Také se od něj dozvíte tipy na různé filmy, knihy, hry či jiné věci. Vygeneruje i vtipy. Chat GPT si libuje v absurdním humoru, kterému nikdo nerozumí. Složí i báseň na vámi zvolené téma, která se ovšem skoro nikdy nerýmuje. Na požádání vymyslí i námět scénáře na film. Vlastně mám pocit, že i seriál Eliška a Damián chvílemi vypadal, jako by ho vymyslela umělá inteligence. :-) Kdo ví?
Já chat GPT využívám při psaní. Když potřebuju znát synonymum k nějakému slovu, prostě se ho zeptám. Nebo když mě nenapadá název k článku, nejčastěji se to stává u těch s fotkami. To pak zadám například otázku typu: "Jak mám pojmenovat článek na blogu, ve kterém jsou fotky podzimního listí, mechu, výhledu do krajiny a hub?" A ono mi to vyplivne několik názvů. Samozřejmě většinou ani jeden nevyhovuje mým požadavkům. V nadpoloviční většině případů si ze seznamu nic nevyberu. Ale během pročítání mě konečně napadne můj vlastní název. Podobným způsobem se dá i ptát na to, co uvařit k obědu. Nebo i na recept na nějaký pokrm. Na dušičky jsem podle umělé inteligence vařila dýňovou polévku. Byla velmi dietní ale jinak docela dobrá.  A stejně jí ta umělá inteligence obšlehla z internetu. 
Dá se s ním v omezené míře i konverzovat a diskutovat. Může se však také v ledasčem fatálně mýlit. Člověk si musí dávat pozor. Například když jsem ho požádala, až mi řekne název nějaké české rockové kapely, ve které vystupuje zpěvačka, navrhlo mi to kapelu Kabát. Takže důvěřuj, ale prověřuj.
Člověk se ho ale také může ptát na různé kreativní nápady, 


3. Objevila jsem ArtBreeber

ArtBreeber je další AI platforma. Tentokrát však umělá inteligence negeneruje text, ale obrázky. Bohužel funguje jen v angličtině, ale není to zase taková překážka. Mnohá slovíčka si člověk zapamatuje a na zbytek je skvělý google překladač. 
Umí mnoho věcí. Zaprvé můžete do vyhledávače napsat jaký obrázek od něj chcete a on vám ho vytvoří. Klidně to můžete psát i ve větách. Současné pozadí pro tento blog také tak vzniklo. Miluju ten odstín. V jiných funkcích lze zase obrázky různě upravovat, propojit dva  do jednoho a ještě mnoho dalšího. 
Dá se při tom užít mnoho legrace. Zvlášť když se člověk kromě docela hezkých obrázků dočká i zajímavých kiksů. Vlak, co jede vedle kolejí, deštník, co je zároveň i stromem, dvě pasoucí se zvířata, z nichž jedno má tři nohy a druhé pět. Někdy je to zase čistý surrealizmus. Lidské obličeje jsou ale kapitola sama pro sebe. Vždycky je v nich cosi děsivě nelidského, i když na první pohled vypadají obyčejně. Někdy. Skvěle ale umí snové krajiny, kouzelný les a čarovné svítící houby.


4. Objevila jsem YT kanál Trashman. 

Trashman je youtuber, který ve svých videích hovoří o známých i neznámých komiksových postavách z Marwelu, z DC Comics ale i z příběhů od nezávislých autorů. Jeho videa mě jeden čas dost bavila. A to navzdory tomu, že jsem nikdy nedočetla do konce jediný komiks. Ale on o tomto tématu hovoří tak legračně. Ale jeho vtipy se dost opakují, takže se jich člověk brzo nabaží. Podobně asi jako pořadu Tetě Tele. Ale přesto nelituju, že mi přišel do cesty. 


5. Vyposlechla jsem na youtube první a druhou audioknihu o Zaklínačí. 

Víte, po těch pokusech od Netflixu, kterým by člověk dal tak pět z deseti bodů, jsem se konečně chtěla seznámit s původní předlohou. A vždycky jsem věděla, že na youtube je ledacos. První knihu jsem tam našla všelijak rozkouskovanou. Druhá a třetí tam byly dokonce vcelku. Jenže třetí jsem  nedoposlechla, protože jednoho dne prostě zmizela. Přítomnost audioknih na youtube je asi porušování autorských práv, ne?  


6. Vyposlechla jsem na youtube mnoho hororových povídek.

Jak mi z youtube zmizel Zaklínač, tak jsem se rozhodla, že když už jsem si zvykla po večerech poslouchat mluvené slovo, pustím si něco, s čím už jsem se dávno chtěla seznámit a doteď jsem k tomu neměla příležitost. Nebo spíš odvahu. A to povídky Hovarda Philipse Lovecrafta. Což jsou z velké části horory. Ukázalo se, že je to něco, co už jsem dlouho slyšet potřebovala. Mě se totiž už hodně dlouhou dobu v noci skoro pořád zdálo o práci. A já svou práci nenávidím. Nechci se s ní zaobírat ještě ve snu. A když si člověk před usnutím pustí horor, tak se mu o práci nezdá a konečně se může v klidu vyspat. :-) Ale je pravda, že když jsem si poslechla povídku: "Sny v čarodějnickém domě", tak jsem z toho neusnula skoro vůbec. Každý šramot se najednou stal podezřelým. A to ještě bylo léto. Měla jsem otevřené okno a venku sousedova koťátka furt dělala nějaké kraviny. 


7.  V počítači máme Windows 10.

On ten starý Windows 7 nebyl špatný. To vůbec ne. Ale celá léta už k němu nebyly žádné aktualizace. Jen tak mezi námi, on ani něm Windows 10 není zrovna nejnovější. Vždyť už existuje Windows 11 a příští rok už bude možná i Windows  12. Ať tak či tak, desítka by měla mít nové funkce oproti sedmičce. Já do nich zatím ještě tolik nepronikla. Mě vlastně stačí, když jde pustit internet. Nicméně má takový modernější vzhled. A je takový rychlejší. I když to je možná jenom tím, že byly vymazány z počítače hromady letitých nepotřebných souborů, které tam jenom zabíraly místo. Ať tak či tak, zatím jsem spokojená. 


8. Koupila jsem si knihu "Mágyně"

Je to pokračování knihy Opačno, o které jsem psala v seznamu pozitiv roku 2022. No pokračování je silné slovo. Příběh druhé knihy se odehrával před knihou první a ještě k tomu všemu se týkal někoho jiného. Což není problém. Nicméně to, že je to v podstatě prequel mi měli napsat někam do úvodu. Čtenář je pak zmaten. :-)


9. Opět jsem chodila na příjemné procházky.

Bez procházek by to přece nešlo. Nebylo jich sice letos tolik a nebyly tak dlouhé, ale přesto jsem jich pár absolvovala a vyfotila na tich hodně fotek. 


10. Vytrhli mi další vadný moudrák.

Ted druhý mi nevadil ani z poloviny tak moc jako ten první. Ten mě trýznil půl roku vkuse. Tenhle druhý sice byl trochu vydrolený, ale zatím byl v pohodě. Nicméně i u tohohle jsem ráda že je venku, než začne dělat neplechu. A také jsem si už podruhé uvědomila, že je daleko příjemnější trhání zubí, než komunikace s některými typy lidí. 


11. Do mobilu jsem si nainstalovala hru Word of Wonders. 

Což je vlastně taková křížovka, pod kterou má člověk pár písmen, že kterých skládá slova, která se do ní vyplňují. Myslím, že každý už něco podobného už někdy hrál. 


12. Našla jsem využití pro druhý diář.

Víte, na Vánoce jsem dostala mnoho skvělých dárků a pak jeden, ze kterého jsem byla lehce divoká. Dostala jsem totiž diář. Ale já už přece jeden měla. Takový ten, jak má celý týden na jedné dvojstránce. Tento typ mi asi vyhovuje nejvíce. Druhý jsem přece nepotřebovala. A už vůbec ne ten, kde je na jedné stránce jenom jeden den. To víte, že jsem zažila několik bezesných nocí a trnula, co s ním budu dělat. Vyhazovat jsem ho nechtěla. Je přece také nádherný. A pak mi to docvaklo. Já si tam budu zapisovat pozitivní události, co jsem ten den zažila. A když mi tam zbyde místo, tak si tam něco nakreslím. Já jsem tak geniální


13. Znovu mi funguje Minecraft.

On totiž už delší čas nešel spustit. A nevěděla jsem proč. Bylo to smutné. Ovšem poté, co mi ségra do počítače nandala Windoes 10 a tím z počítače zmizelo prakticky vše (to nejdůležitější jsem měla uschované na flešce), Minecraft mi nainstalovala znovu. A dobré. V pořádku.


14. Viděla jsem muzeum na strakonickém hradě.

Nějakou dobu se tam prováděly jakési úpravy, a tak to tam bylo uzavřené. Po otevření jsem si řekla, že by bylo dobré se tam podívat. Proto jsem tam zavítala při letní dovolené. Vždyť je člověk stejně ve Strakonicích každou chvíli.
Nová prohlídka byla fajn. Některé exponáty tam měli nové. Nicméně mě znervózňovala ta bezbřehá liduprázdnost toho prostoru. Příště asi budu muset vzít někoho s sebou.


15. Zažila jsem rychlý výlet na Hlubokou.

Tohle byl docela kuriózní zážitek z nedávné doby. Stalo se to dva dny před Silvestrem. Byly jsme s mamkou u babičky v Protivíně. A ještě, než se setmí jsme se chtěly trochu projít po městě. A když jsme se vracely, tak nás napůl cestě potkali ségra s jejím přítelem kteří se zrovna jeli autem podívat do města Hluboká nad Vltavou, aby se podívali, jak tam mají osvětlený zámek. Ptali nechceme jet s nimi. A nebyl čas se dlouho rozmýšlet. Silnice je neúprosná. Tak jsme tedy nastoupily no. :-) Ještě jsme zavolaly babičce, že budeme asi pryč dlouho. Zážitek to byl dokonalý ve svých nedokonalostech. Ale jinak fajn. Někdy později o tom napíšu podrobnější článek i s fotkami. 


16. Zjistila jsem, jak hraje kapela YOU & ME.

Je to kapela o dvou lidech. Hraje v ní člověk, kterého znám prakticky od školky a jeho přítelkyně. Vlastně jsem ho léta neviděla, ale věděla jsem o něm, že v něčem hraje. A tak, když se naskytla příležitost, jsem si je přišla poslechnout.
Hrají všechny možné převzaté písně, jako všechny kapely zaměřené na plesy a zábavy. Nicméně oni patří k tomu lepšímu, co jsem měla možnost si poslechnout z tohohle hudebního odvětví. Slečna má nádherný hlas. On taky zpívá dobře a k tomu hraje na kytaru. 


17. K narozeninám jsem od ségry dostala solnou lampu.

Do té doby jsem ani nevěděla, že bych ji mohla nějak upotřebit. Ale vlastně je fajn. Dělá takové tlumené světlo při kterém se dobře relaxuje. Občas si jí rozsvítím, když si třeba lehnu a ještě nechci úplnou tmu.  


18. Mám novou občanku.

To je pozitivní zpráva, jak stehno, že jo? Ale pro mě to dobré je. Vždyť už jsem od roku 2020 byla nervózní jak  pes z toho, že mi v roce 2023 končí. A stejně jsem to propásla. Ale už je to v pořádku. Jen na té fotce vypadám tlustě. A to tam mám jenom hlavu. 


19. Ve Strakonicích je KFC.

Ne, že bych tam měla v plánu pravidelně chodit. Jednou jsem byla v KFC v Praze a nic moc. Ubrusy na stole žádné, obsluha nulová, na jídlo si člověk musel vystát frontu dlouhou, jako ve školní jídelně a dostal ho v papírovém kýblu. Zkrátka zážitková gastronomie. :-) Jinak na chuť to nebylo zase tak špatné. Takže i v tom Strakonickém se někdy v budoucnu zastavím.
Ať tak či tak, alespoň si člověk může říct, že jsou Strakonice konečně světové. :-)


20. Zpomalilo se odlesňování Amazonie
Hovoří se dokonce, že se tam kácí až o nějakých 55 procent méně. Nový brazilský přezident chce přales  zachovat pro budoucí generace. V těžbě dřeva ale polevily i některé okolní země. Což je dobrá věc. Nejen proto, že stromy nám vyrábí kyslík, ale také pro ta zvířata, co tam žijí.

4 komentáře:

  1. Taky jsem nedávno po dlouhé době (a v souvislosti s jistou obnovou IT) spustila Minecraft, a jen zírám, kolik je tam nových zvířat :3 Jen ti vlci šli za mých mladých let ochočit snáz...

    OdpovědětVymazat
  2. Solná lampa je super, jediné, co se mi začalo občas stávat, že pod ní je vždycky hezký nános soli, když ji dlouho nezapálím, jak je v místnosti vlhko.
    Využití pro druhý diář je super :D Zaprvé jsi ho nemusela yhazovat a čím jednodušší nápad, tím větší pravděpodobnost, že ho využiješ :D
    Procházky jsou fajn, já díky nim nasbírám vždycky hromadu fotek západů nebo východů slunce :)
    Jsem ráda, že jsi za minulý rok našla tolik věcí, co ti udělali radost :) A jedno z muzeí, které můžu za minulý rok doporučit, je určitě to příbramské hornické :D Za velmi nízké vstupné, spousta unikátních míst :) ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych ho nevyhazovala. Nejspíš bych ho skladovala do roku 2031 kdy by měl 1. leden také vyjít na pondělí. :-)

      Vymazat
  3. KFC je oblíbený fastfood, ne špičková restaurace :) proto ne ubrusy, a proto fronty :) neznám žádný fastfood, který by používal ubrusy....Bylo by to neustále špinavé a na výměnu :)

    Je mi líto, že je pro tebe těžké za rok najít dvacet pozitivních věcí

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář