15. června 2024

20 animovaných videoklipů (Píseň 4):

Zdravím, milí čtenáři. Tak nějak jsem si uvědomila, že vlastně  strašně dlouho nic nepřibylo v  sérii článků, ve kterých představuji nějakou píseň s animovaným videoklipem. A protože jsem se rozhodla, že pro tentokrát vás nebudu šetřit, tak jsem vybrala Sveet Evil Sun od kapely Candlemass.

Tohle vlastně není videoklip s nějakým napínavým dějem. Ty výjevy jsou spíš lyrické a pokud můžu tvrdit, připomínají nějaký hodně divný horečnatý sen. 

Candlemass je švédská epic doom metalová kapela fungující od roku 1984. Jejich hudba tehdy měla na doom metal určující vliv. A podle jejich debutového alba "Epicus Doomicus Metallicus" byl dokonce pojmenovaný epic doom metalový podžánr. Během své existence se několikrát rozpadli a zase se dali do hromady. Také vystřídali několik zpěváků, aby se v roce 2018 zase vrátili k tomu původnímu. Ale když tak člověk teď studuje jejich historii, tak vůbec, určití členové kapely odcházeli a po letech se zase vraceli. když odešli jiní. Oni to vlastně musí být hrozně konfliktní lidi, kteří bez sebe ale nemůžou být. :-) Jinak deska s písní Sweet evil sun vyšla v roce 2022. 

Sladké zlé slunce. Potažmo slunce jako takové. Jak rádi tuto životodárnou hvězdu vídáme po několika deštivých dnech a jak ji proklínáme, když už je druhý týden třicet dva stupňů ve stínu. A přesto je to pořád to samé nebeské těleso. Ta samá koule žhavých plynů, kterou uctívaly mnohé starověké civilizace i přírodní národy. 

Text písně jde vlastně ještě dál. Vnímá slunce jako zlou bytost s ďábelskou a spalující podstatou. Bytost tak mocnou a všudypřítomnou, že se každý člověk oproti ní musí cítit malý a bezvýznamný. Slunce je v písni označené jako matka světa. Dokonce i jako císařovna. Slunce přece, i když vládne ničivou silou je zároveň zázračné a živoucí, věčné i nepodmanitelné...

Co se týče videoklipu, tam je běžný člověk v koncích. Jak už jsem naznačila, neobsahuje žádný srozumitelný příběh. Jsou to spíš takové polostatické záběry s opakujícími se motivy. Ale v žádném případě to není nuda, Video je vlastně velmi působivé, podmanivé... a vlastně i trochu strašidelné. Já si to pouštím pořád dokola. Zejména proto, že nevím, co to všechno jako celek znamená. Už když jsem si to pustila tenkrát prvně, měla jsem intenzimní pocit, že potřebuju nějakého odborníka na výklad symboliky. A kdo ví. Možná i odborníka na hermetismus. Člověk z toho cítí cosi prastarého, prvotního, archetypálního...

A přesto to tak nějak obrací zažité stereotypy naruby. Každý z nás si jistě vzpomíná, že v dětství kreslil sluníčko s veselým obličejem. Jenže v tomhle klipu má slunce téměř démonický výraz. Ba co víc. Vlastně slunce se zlými a strašidelnými obličeji dominuje nadpoloviční většině výjevů. Můžete tam zahlédnout i lebku s něčím podobným paprskům, slunečnici s labyrintem v středu, mnohé neidentifikovatelné bytosti,  babylonskou věž, která je centrem veškerého dění v tamějším světě. A potom druhá věž, ve které přes den prodlévá temná zahalená postava s blikajícím světlem ve tvaru oka na zádech, která v noci vychází ven. Ale ani blikající očí nejsou ojedinělým výjevem. Stejně není vyjímkou ani pohled na nějaká ozubená kolečka. Ta také musí mít nějaký význam.

Ve videoklipu je mimo jiné velký prostor pro dohady a otázky. Obrazy totiž nic nevysvětluje. Pouze ukazují z kontextu vytržené útržky, které se tam odehrávají. To pak člověk přemýšlí, co je to za labyrint, ze kterého v jednom záběru vychází slunce? A ta postava v černém je kdo? Čaroděj? Bytost, která má představovat tmu či smrt? A co je to za bednu či truhlu, kterou má u sebe téměř u konce videa? Ta ozubená kolečka, která se tam občas mihnou, jsou co? Mají představovat jakýsi hodinový strojek? Nebo soukolí osudu? A proč ta jedna slunečnice letí směrem k věži? A proč z té slunečnice potom vyjde měsíc? To jsou zkrátka takové věci, na které nikdo nemá odpověď. Něco jako když člověk luští obrazce, které udělá kávová sedlina vysypaná na talířek. To je často stejná záhada.

Tak zkrátka nezbývá nic jiného, než abyste si tu píseň pustili také. Třeba nakonec budete chytřejší, než já.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za komentář