24. července 2024

Jako by chtělo začít pršet

Zdravím, milí čtenáři. Docela dlouho jsem tu nezveřejnila procházkové fotky. A protože jedny ze 7. července mám v zásobě, tak sem s nimi. 

Podle všeho to byl takový šedý nanicovatý den. Podle Archivu počasí dokonce mělo být kolem sedmnácti stupňů. Matně si dokonce vybavuju, že pršelo, pak přestalo a za nějakou dobu mělo opět začít. A já tu procházku chtěla vecpat mezi ty dva deště. Ale je možné, že ta vzpomínka se týká úplně jiného dne.


Na první pohled mě zaujaly tyhle jasany se zažloutlými okraji na listech. Loni taky takové byly. Kdyby to byl jen tenhle strom, řekla bych, že je to nějaký mutant, jenže jsem to samé viděla i na javoru o kus dál. Takže si spíš myslím, že jde o nějakou chorobu. Nikde jinde jsem to vlastně neviděla, než na stromech u téhle cesty. 

Ten vzdálený obzor vypadá společně s těmi ocelově šedými mraky docela působivě, že jo? 

To samé tady. Ty kopce, jako by se téměř dotýkaly oblohy. Vždycky tak vypadají. Ale když jsou takové nízké oblaky, ještě se ten dojem umocňuje. 


A nakonec jsem vyfotila listy javoru. Tento strom roste jen pár metrů od jasanu s těmi listy zažloutlými na okrajích. Tenhle strom trpí tím samým postižením. Také mě napadlo, že to klidně může být i tím, že se do půdy dostala sůl, když se jí v zimě posypávala silnice. To může stromům ubližovat. Stejně tak se na to mohl dostat nějaký postřik z nedalekého pole. Kdo ví?

 

2 komentáře:

Děkuji za komentář